I bilen

Leta efter säkra bilbarnstolar som passar för ert barns vikt och ålder. Det finns olika
modeller av babyskydd, bilbarnstolar för äldre barn och bältestolar/bälteskuddar för de allra äldsta barnen.
Sök efter den säkraste bilbarnstolen för er och jämför handlare. Nedan listas de tre högsta Safescore i varje produktgrupp. I menyn kan du söka på fler.

Bilbarnstolar finns också som babyskydd, bältesstol eller bälteskudde

När man köper en säker bilbarnstol så ska man anpassa den efter barnets ålder, vikt och hur långt barnet är. För en bebis rekommenderas att man använder sig av ett babyskydd upp ca 9 månaders ålder och en del modeller passar också tillsammans med vissa barnvagnar. När barnet blir äldre och upp till 4 – 5 år, så är det lämpligt att använda sig av en bilbarnstol. Dessa finns i olika utförande och ofta med möjlighet att justera höjden när barnet växer. Bilbarnstolar finns i olika färger, bälteslösningar och en del är även möjliga att anpassa till att bli bälteskudde när det dags för det. Bältesstolar och bälteskuddar ska barn helst använda så länge som möjligt och åtminstone till barnet är 135 cm långt (enligt lag). Det finns även en mängd praktiska tillbehör för att bilfärden ska bli uppskattad av alla som t ex solskydd eller sparkskydd som håller smutsen borta ifrån bilsäten.

När barnet färdas i bilen så bör det inte färdas i passagerarsätet utan att krockkudden är urkopplad. När man har köpt en bilbarnstol så är det viktigt att följa monteringsanvisningar eller andra riktlinjer noggrant för en trygg resa. Man bör även tänka på att den svenska generella rekommendationen är att barnet färdas bakåtvänt upp 4 – 5 års ålder.

Börja först med ett babyskydd

Ett babyskydd gör att bebisen får en mer liggande position som passar bättre för ryggen och en del har bärhandtag samt finns med antingen 3- eller 5-punktssele. Babyskyddet kan du antingen sätta fast med hjälp av enbart bilens bälte eller en så kallad bas, som då kan använda sig av isofix för att fästas i bilen. Babyskydd brukar användas flitigt av de flesta, slits snabbt och därför bör man överväga att köpa helt ny skyddsanordning till sitt barn.

Bilbarnstol och bältesstolar när barnet blir större

Bilbarnstolar monteras på olika sätt beroende på vilken typ man väljer. I vissa modeller kan man fortsätta att använda basen som man hade till babyskyddet medan andra använder bilens bälte, förankringsremmar och stödben vid installation. Bältesstolen eller bälteskudden är den sista typen av skyddsanordning som barnet använder innan man går över till enbart bilens bälte. Ofta upplever man som förälder en fördel med bältesstolen då den är enklare att flytta runt i bilen eller till en annan bil om behovet uppstår. Vissa modeller tillåter fortsatt användning av isofix-systemet vid övergång till bältesstol eller bälteskudde.