Vi cyklar

Sök efter säkra cyklar och hjälmar för barn. För de minsta finns t ex trehjuling, balanscyklar och för de
större barn-och juniorcyklar att trampa på. Leta också efter cykelsitsar och sparkcyklar som är säkra.
Välj produkt, jämför sedan handlare. Nedan listas de tre högsta Safescore i varje produktgrupp, i menyn kan du söka på flera.

Vilken typ av cykel och hjälm skall mitt barn ha

Först och främst vill man nog som förälder att barnet skall ha en så säker cykel eller hjälm som möjligt. Sedan beror det på hur gammalt barnet är, ofta börjar man med en trehjuling, för att sedan kanske öva på en balanscykel eller springcykel som det också kallas. När de blir äldre så finns det anpassade barn-och juniorcyklar i en mängd olika modeller, färger eller med fantasifulla motiv. När barn skall börja cykla så skall de självklart använda sig av en hjälm som är passar efter deras storlek. Större barn leker gärna också med sparkcyklar och förutom den obligatoriska hjälmen så är det bra om man använder sig av skyddsutrustning som t ex knä-och armbågsskydd. Andra tillbehör som uppskattas av familjen är också möjlighet att ta med barnet på längre cykelsträckor och då passar det bra om man har en lämplig cykelsits som passar till ens cykel.

Att kunna cykla själv upplevs ofta som en stor frihet av barnet och som förälder brukar det också vara uppskattat att se barnet susa iväg första gången. Som mamma och pappa bör man tänka på att inte köpa en för stor cykel första gången utan att barnet kan t ex stadigt balansera med båda fötterna på marken. Fotbroms är säkrare och lättare för barnet att använda i början och en barncykel skall också ha nödvändig utrustning som t ex lampa fram och bak, reflexer även på hjulsidorna och ringklocka. Tänk också på att det är absolut säkraste är att barnet har en hjälm på sig, så är det även lag på att bära hjälm upp till 15 år i Sverige.

Barn gillar att cykla

Även fast det bara är en balanscykel så tycker barn ofta det är roligt att öva sin balansförmåga i början och ta sig fram själv. När det är dags att cykla på riktigt så anpassa cykeln efter barnets storlek, hellre än hur gammalt det är. En cykels storlek mäts i tum efter hjulens dimension och det är viktigt att den är stadig samt inte känns vinglig. Tänk på att barn skall leka i bilfriamiljöer oavsett om det skulle vara med en springcykel, sparkcykel eller tränar för att kunna cykla på sin två-hjuling.

Cykelhjälm och andra tillbehör

Hjälmar för barn finns i olika färger och ibland med lekfulla motiv. Välj inte för stor hjälm och barn som är under 7 år bör använda sig av en småbarnhjälm med ett grönt spänne eller hakband. Med cykelsitsar och cykelvagnar så kan hela familjen följa med på utflykten. De flesta cykelsitsar kan man justera efter barnets storlek och ibland finns även möjligheten att luta sitsen bakåt. Glöm inte att barnen fortsatt skall ha hjälm på sig och följ de monteringsanvisningar som tillkommer.