Leka ute

Barn tycker om att leka ute, leta efter säkra produkter som de kan gunga, hoppa eller klättra i. Åka,
sparka och plaska är andra uppskattade lekar av barn. Sök efter säkra produkter för utelekar, jämför
sedan handlare. Nedan listas de tre högsta Safescore i varje produktgrupp, i menyn kan du söka på flera.

De flesta barn uppskattar att gunga, klättra eller hoppa på en studsmatta

Barn gillar att leka och roligast är att göra det utomhus. Flera forskare är överens om att utomhuslekar förbättrar t ex barns motorik, aktiverar sinnen och förbättrar den sociala kompetensen. En säker gung och klätterställning ger en extra krydda till leken och det finns enkla klätterstegar upp till fantasifulla slottsliknande ställningar att välja mellan. En del modeller har flera gungor och ofta finns det möjligt att åka på sin egen rutschkana. Ett annan lek som barn gillar är att hoppa på en studsmatta eller trampolin som det också heter. Studsmattor finns i olika utföranden, en del är klassiskt runda, medans andra idag är mer ovala eller fyrkantiga i modellen. När barnet har hoppat färdigt så kanske det är dags att sätta fart på sin tramp eller sparkleksak. Många finns som bilar eller t o m lastbilar med släp eller varför inte åka på sitt favoritdjur.

När barn gungar eller klättrar så bör man ha dem under uppsikt samt se till att området omkring klätterställningen är säkrat. Montera ställningen enligt tillverkarens instruktioner och känn efter att den står stabilt samt stadigt på plant underlag. Samma säkerhetstänk gäller även för studsmattor och självklart skall man ha ett nät runt om mattan om den är större än 1,5 m i diameter. Tänk också på att det är bra regelbundet kontrollera att lekredskapen är hela och att inget har gått sönder eller behöver lagas.

Få fart på leken med en egen säker klätterställning eller studsmatta

En del klätterställningar kombinerar både att klättra, gunga och åka rutschkana samt har ett litet hus där barnen kan leka t ex affär. Gungställningar består ofta av olika material som t ex trä, hårdplast eller en kombination av dessa. De allra flesta studsmattor passar för lite äldre barn och varför inte som förälder hoppa också som en rolig gemensam aktivitet. När ni är trötta och svettiga efter leken så finns det mini pooler som både barn och vuxna kan plaska i samt lekpooler för de minsta. Vattenlekar är roligt både för stora och små men badar barnen själva så skall en vuxen alltid övervaka badet.

Första tramp eller sparkleksaken uppskattas av de små

Många barn gillar att trampa iväg på pedalerna på sin egna lilla bil eller sitta på hästen för att sparka sig framåt. Det finns många olika modeller och design i form av sportbilar eller varför inte en traktor som kan koppla på en släpvagn. Det senaste är elbilar för de äldre barnen som ger en ytterligare känsla av bil. Tänk bara på att barnen skall åka på plan mark och att det inte finns någon trafik i närheten.