Vagnar och sulkys

En barnvagn är bland det första en baby kommer i kontakt med och som sedan följer med under lång tid tills barnet enbart behöver t ex en sulky för att vila eller resa med. Leta efter säkra barnvagnar för ett eller flera barn. Välj mellan olika modeller som t ex kombivagn eller sittvagn samt hitta det säkraste alternativet för ert behov. Slutligen väljer ni en butik som har den vagn som ni är intresserad av. Nedan listas de tre högsta Safescore i varje produktgrupp, i menyn kan du söka på fler produkter.

 

En barnvagn är en stor del av ditt barns första tid

Barnvagnen finns med länge i ett barns liv och det finns en mänga olika varianter som passar under olika stadier. Första tiden så sover din baby t ex i en liggvagn eller så kombinerar man det i en kombivagn där man enkelt byter mellan sitta och sova. Med en duovagn anpassar man vagnen med en separat insats för respektive ligga eller om barnet vill sitta upp. När barnet blir större, kanske mellan 2 – 3 år, passar det bättre med en sittvagn eller en sulky. En barnvagn finns i olika material, färger och design samt om man vill ha t ex tre eller fyra hjul. Hjulen kan vara svängbara, fasta eller en kombination av båda. Det finns även vagnar som är helt anpassade för t ex jogging eller promenader. En syskonvagn passar bra om man har flera barn i samma vagn. Då kan t ex bebisen sova medan det större barnet kan sitta upp.

Fundera på vilket behov du har innan du väljer barnvagn. Är du ofta ute och reser, åker kollektivtrafik eller behöver anpassa dig efter trånga utrymmen är några frågor som du kan ställa dig. En säker vagn ska kännas stabil och stadig. Tänk även igenom om du behöver t ex förvara en skötväska eller andra saker på ett smidigt sätt. Den allra första tiden ska din bebis kunna ligga ner hela tiden, för att sedan längre upp i ålder sitta med möjlighet till att använda sele.

Kombivagn eller duovagn är bra alternativ i början

Med dessa två olika typer av vagnar får ditt barn både möjlighet att ligga eller sitta upp. Skillnaden mellan de två är att duovagnen har två olika enheter medan kombivagnen har allt i ett. Andra skillnader är att kombivangen uppleves vara lite otympligare än duovagnen. Kombivagnen har å andra sidan en smidig liftmöjlighet som liggdel. Ofta är det fråga om tycke och smak men som vanligt är det viktigt att läsa tillverkarens instruktioner så att man utnyttjar vagnen på det säkraste sättet.

Sulky och sittvagn passar bra vid resa

När barnet har blivit äldre så sitter det mest upp hela tiden och då lämpar sig t ex en säker sittvagn eller sulky bäst. En paraplyvagn, som det också brukar kallas, är bra om man befinner sig på resande fot eller när man ska ta sig mellan bussar eller tåg. De är ofta enkla att fälla ihop och lätta att bära med sig under korta sträckor. Tänk på att barnet inte ska väga mer än 15 kg när man använder sig av denna typ av vagn.